Automatische betaling buitenland verrichten

Je kunt automatische crediteurenbetalingen naar buitenlandse bankrekeningnummers verrichten als je maar betaalt via een Nederlandse bank.

Profit ondersteunt de bestandsformaten BTL91 en CODA (alleen Belgiƫ). De meeste Nederlandse banken ondersteunen deze formaten. Je kunt zowel reguliere betaalopdrachten als chequebetalingen doen.

Het BTL91-bestandsformaat is voor buitenlandse betalingen in euro's of andere valuta's aan crediteuren buiten de Euro-zone en het SEPA-XML bestandsformaat SEPA-betalingen in Euro's.

Vanaf 1 mei 2019 accepteren de banken het formaat BTL91 niet meer voor buitenlandse betalingen. Als vervanging hiervoor kan een SEPA-bestand worden aangeleverd.

De werkwijze voor een betaalopdracht bij buitenlandse betalingen is hetzelfde als bij binnenlandse betalingen. Bij het toevoegen van de betaalopdracht bepaal je aan de hand van de criteria Betaalwijze en Valuta aan welke specifieke crediteuren je een buitenlandse betaling wilt uitvoeren. Hiermee kun je de betalingen aan crediteuren in vreemde valuta (bijvoorbeeld in Dollars) uitvoeren.

Je moet het bankrekeningnummer en de betreffende crediteur(en) voor betaling buitenland inrichten.

Betaalopdracht met betalingen in vreemde valuta:

1. Ga naar: Financieel / Crediteur / Betaalopdracht.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de velden van de Betaalopdracht in.
    1. Selecteer Buitenlandse betalingen en alle betalingen in vreemde valuta (4) bij Betaalwijze als je de betaling in vreemde valuta wilt doen (bijvoorbeeld in dollars) en alle vreemde valuta wilt meenemen (met deze betaalwijze kun je dan niet een specifieke valuta selecteren). Selecteer Betalingen per vreemde valuta (2) als je een specifieke vreemde valuta wilt selecteren.

Deze betaalwijze die je selecteert moet corresponderen met de Betaalwijze die je hebt ingesteld bij de betreffende crediteuren. De openstaande facturen van alleen deze crediteuren gaan dan mee met de betaalopdracht.

2. Selecteer eventueel een valutacode bij Valuta, bijvoorbeeld USD. Dit hangt af van de geselecteerde betaalwijze (alle of per vreemde valuta).
  4. Klik op: Volgende.
  5. Klik op: Voltooien.

Zie ook