Hoe maak ik een actieknop zichtbaar/onzichtbaar in Profit, InSite of OutSite?

Je kan actieknoppen autoriseren in Profit, InSite en OutSite. Onze visie op autorisatie is dat je gebruik maakt van de standaard gebruikersgroepen die AFAS uitlevert.

InSite

Het is mogelijk om een actieknop niet of wel te tonen door deze te autoriseren. Achter de actieknoppen zit een bepaalde pagina. Door de pagina niet in de autorisatie van de gebruiker op te nemen verdwijnt de actieknop. Door de pagina wel in de autorisatie op te nemen verschijnt de actieknop.

De gebruiker/groep is gekoppeld aan een autorisatierol, deze is weer gekoppeld aan een functionaliteit en bij de functionaliteit voeg je de pagina toe. Door de pagina te verwijderen bij de juiste functionaliteit kun je de actieknop weg autoriseren. Dit geldt ook andersom. Is een actieknop onterecht niet zichtbaar? Voeg dan de achterliggende pagina toe aan de functionaliteit. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

• Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Inrichting / Functionaliteit.
  • Open de functionaliteit die gekoppeld is aan de autorisatierol waar de gebruiker in zit.
  • Ga naar het tabblad Pagina's en selecteer de pagina die je wilt verwijderen uit de functionaliteit en klik op Verwijderen.
    Wil je een pagina toevoegen? Klik op Nieuw en voeg de betreffende pagina toe aan de functionaliteit.

Zie het help artikel Functionaliteit bij autorisatierol voor meer informatie.

Voorbeeld:

Stel je wilt de actieknoppen voor financieel contractbeheer zichtbaar/onzichtbaar maken voor een specifieke gebruiker of gebruikersgroep. Gebruik hiervoor de volgende pagina's:

• Voor de actieknop Aanpassen gebruik je de pagina Aanpassen contract financieel.
  • Voor de actieknop Verlengen gebruik je de pagina Aanmaken contractverlenging financieel.
  • Voor de actieknop Opzeggen gebruik je de pagina Aanpassen contract financieel.
  • Voor de actieknop Verwijderen gebruik je de pagina Verwijderen contract financieel.

OutSite

Om actieknoppen zichtbaar te maken op OutSite is het belangrijk dat je in de workflow aangeeft dat de actie zichtbaar moet zijn voor zowel extern als intern.

Profit

Je autoriseert per gebruiker of gebruikersgroep de acties die je in een weergave of eigenschappenvenster kan uitvoeren.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen of Onderhoud gebruikers.
  3. Selecteer de betreffende gebruiker of gebruikersgroep.
  4. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  5. Open de rubriek: Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie/debiteur / Acties.
  6. Zet de actie Toevoegen op Toegestaan.