Is de Google Maps/ Route afstandsberekening gebaseerd op de kortste of snelste route?

Je kunt de reisafstand voor een declaratie bepalen in InSite en Pocket. Daarnaast kun je hiervoor ook de analyse Meerdere dienstreizen met Google Maps gebruiken. In InSite, Pocket en de analyse wordt dezelfde API gebruikt om de afstand te berekenen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met verkeersdrukte (en daarmee samenhangende routes) omdat je dan verschillende uitkomsten kunt krijgen op hetzelfde traject, afhankelijk van het tijdstip van je reis.

Verschillen tussen de door AFAS berekende afstand en Google Maps

AFAS en Google Maps (via je browser) gaan anders om met de afstandsberekening.

• Google Maps houdt altijd rekening met verkeersdrukte en kan dus verschillende afstanden kan berekenen voor hetzelfde traject.
  • Bij AFAS gebruiken wij de Directions API, omdat deze geen rekening houdt met verkeersdrukte en dus de meest zuivere en consistente afstandsberekening oplevert.

Hoe berekenen wij de reisafstand

In deze Directions API wordt altijd de kortste route (in km) tussen A en B voorgesteld. Daarnaast vragen we ook alternatieve routes op. We kiezen uit de kortste route en de alternatieve routes op basis van de instelling Snelste.

• Kortste route

Als het veld Snelste is uitgevinkt, gebruiken we de kortste route voor de afstandsbepaling.

• Snelste route

Als het veld Snelste is aangevinkt, gebruiken we de snelste route voor de afstandsbepaling.

De Directions API kan wel rekening houden met de verkeersdrukte, maar door de manier waarop AFAS de API toepast, gebeurt dit niet.

Meer informatie hierover lees je in het artikel Google Maps en Route embedden op een site.